Stendalovih pet dana karnevala

Zanimljiv spomen o riječkom karnevalu nalazimo kod znamenitog francuskog romanopisca i pripovjedača, jednog od književnih velikana prve polovice 19. stoljeća Marie-Henrija Beylea Stendhala. Naime u pismu od 17. siječnja  1831. upućenog Barunu de Maresteu, Stendhal opisuje putovanje u Rijeku.

Stendhal veli da je Rijeka »posljednja točka civilizacije«. Štoviše, dražestan grad od 6000 duša. „Čovjek koji na Rijeci ima 40.000 franaka bogat je i uvažen. Rekli su mu da ne pravi strašne dugove koje ne bi mogao otplatiti. To je učinio jedan njegov prethodnik (misli se na grofa de La Rue, francuskog konzula u Trstu op.a.), ali taj je imao dva križa za zasluge. Priroda ga je Rijeke očarala. Toplina i položaj su divni, zamjerni. To je kao Porto Maurizio na talijanskoj Rivijeri. To je zanimljivo mjesto u kojem je on lijepo dočekan i gdje je „slavio“, kao da je svaki dan mesopust. „Pet dana je bilo pet karnevala“, „cinque carnavaux“ kaže on.

Stendhal u Rijeci obožava njezino sunce radi kojeg mu i ne treba peć za grijanje. Mislio je valjda da u Rijeci ne postoji bura (očito nije znao za onu poslovicu o rođenju, vjenčanju i smrti bure), te da se za 3 tisuće franaka godišnje zna naći kuća uz more, na suncu, za ugodno besposličarenje, štoviše s troje, četvero služinčadi, sa sedam-osam  soba i... puno, puno šalica čokolade spremnih za goste. 

Design & Development: Multilink / m:web
Mapa weba